Home » Passie voor logistiek en allergie voor verspilling

Passie voor logistiek en allergie voor verspilling

Gepubliceerd op 26 juni 2021 om 10:32

In 2050 hopen met elkaar voor een groot deel circulair te zijn. We hebben er allemaal een beeld bij. Veel mooie initiatieven zijn onderweg. En er is nog zoveel te doen. Wanneer kun jij als ondernemer zeggen: "ik ben 100% circulair?" 

Circulair zijn, in essentie, betekent het maximaal tegengaan van verspilling. Circulair / circulariteit komt daarmee zo dicht bij het prachtige vakgebied van de logistiek. Logistiek immers, aldus de Topsector Logistiek, is:  "de kunst van het slim organiseren". Als we slim organiseren, is er geen sprake van verspilling of het weglekken van waarde. Als er geen sprake is verspilling dan wel waardelekken, zijn we circulair bezig. Logistiek en circulariteit zijn daarmee haast synoniem. 

De overgang naar de circulaire economie gaat hand in hand met de overgang naar de digitale wereld. Er is niet veel fantasie nodig om te begrijpen dat digitale technologie kan helpen om de overgang naar die circulaire economie te versnellen. De vraag is alleen hoe dan en hoe maken we dit meetbaar. Vooral productiebedrijven, kunnen hier veel baat bij hebben.

Op 7 april 2021 heb ik de Hogeschool Utrecht gevraagd mij de ruimte te geven om de komende jaren in samenspraak met bedrijven en onderzoeksinstellingen in een promotie onderzoek aandacht te besteden aan de relatie tussen digitale strategieën en circulaire strategieën en te onderzoeken hoe digitale technologie een bijdrage levert aan het versnellen van de overgang naar de circulaire economie.

Op 21 juni 2021 heeft de Hogeschool Utrecht deze aanvraag goedgekeurd. Het maakt dat ik per 1 september 2021 voor drie dagen per week hier mee aan de slag ga. En hoewel een promotietraject een individueel traject is, doe ik dit graag samen met de mensen, bedrijven en organisaties om heen. Delen is vermenigvuldigen, alleen ga je sneller, samen kom je verder.

De omgeving www.slimcirculair.info zal ik gaan gebruiken om informatie te delen. Algemene informatie over circulariteit, informatie over het promotieonderzoek en projecten, initiatieven en platformen waar ik bij betrokken ben.

En natuurlijk is er volop ruimte om hier een bijdrage aan te leveren. Van harte uitgenodigd.

Ik dank de Hogeschool Utrecht voor de geboden gelegenheid en kijk er naar uit om hier de komende jaren aan te gaan werken.


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.