Circulariteit meten

100% circulair?

Onze regeringsleiders nemen elke gelegenheid te baat om aan te geven dat we in 2050 voor 100% circulair zijn. Een prachtig voornemen. En wat kunnen we daar nu mee? Wanneer kunnen u en ik opstaan, onze vinger opsteken en zeggen: "Ik ben 100% circulair?". Wanneer kunt u, als directeur eigenaar van bedrijf x, y of z opstaan en met droge ogen op het podium de wereld verkondigen dat uw onderneming nu 100% circulair is? 

Wordt circulariteit binnen uw organisatie eigenlijk al wel gemeten. Zo nee, waarom niet en zo ja, hoe dan. Om daar meer beeld en geluid bij te krijgen, hebben drie studenten van de minor Business & Information Management van de Hogeschool Utrecht een korte enquete opgezet. Invullen kost 5 à 10 minuten en wordt zeer gewaardeerd. Aan de hand van deze data krijgen we meer zicht op de mate waarin circulaire prestaties binnen ondernemingen gemeten wordt.

CGRI

In 2017 is de impact organisatie Circle Economy begonnen met het opstellen van het Circularity Gap Report (initiative) (CGRi). De organisatie richt zich hierbij op het meten van circulariteit op MACRO niveau (klik hier om meer te lezen over de niveau's). CGRI becijferde dat we in 2020 wereldwijd voor 8,6% circulair waren. In 2005 was dit volgens hun berekeningen 5%, een stijging van 3,6% in 15 jaar. Als we niet fundamenteel iets veranderen, halen we wereldwijd in 2050 nog niet eens de 20%. Een paradigma shift is gewenst.

Nederland overigens doet het iets beter. In 2020 waren "wij" 24,5% circulair. Een schrale troost, maar ook niet meer dan dat. 

Gordiaanse knoop

Laten we voor nu even aannemen dat de CGRi systematiek voor het macro niveau ok is. Hoe zit het dan met het micro niveau? Het meetbaar maken op micro niveau zou ik willen omschrijven als een Gordiaanse knoop.

Systematic Literature Review 

Voor het ontwarren van de Gordiaanse knoop heb ik een systematisch literatuur onderzoek uitgevoerd. Aan de hand van een aantal slimme zoeksleutels en het gebruik van de kunstmatige intelligent applicatie Connected Papers heb ik een artikel referentie set opgebouwd bestaande uit ongeveer 750 wetenschappelijke, ge-peer-reviewde artikelen, allen gerelateerd aan circular performance (of aanverwant). Via mijn artikel reference manager Papers, heb ik deze referentie set publiek toegankelijk gemaakt. Via deze link is de set te raadplegen. Laat hier aub een bericht achter over je bevindingen / aanbevelingen / etc. Aan de hand van deze referentielijst heb ik samen met mijn co-promotoren een conferentie paper geschreven voor de 33e International Information Management Association Conferentie in Seattle in oktober 2022. De pre-print kun je hier downloaden (Wierikx et al., 2022). Op het circulaire economie festival van het Utrecht Science Park heb ik hier ook een presentatie over gehouden. Deze is hier terug te zien.