Physical Internet

De fysieke internetbenadering (PI) van wereldwijde logistiek gebruikt het digitale internet als een metafoor voor de fysieke wereld en is gericht op het bouwen van een industriebrede gestandaardiseerde servicearchitectuur voor logistieke systemen. Het idee is dat PI de huidige afzonderlijke en gefragmenteerde logistieke oplossingen samenvoegt tot een uniform systeem dat vergelijkbaar is met het digitale internet - een aanpak die kan worden bereikt door bijvoorbeeld containers, interfaces en protocollen te standaardiseren. Zo worden logistieke netwerken ontsloten, middelen gedeeld en een hogere efficiëntie bereikt (Rajahonka et al, 2019).

De geschiedenis van het PI-concept begon in het jaar 2006 toen The Economist het concept lanceerde op de cover van het themanummer over logistieke praktijken. Het nummer besprak het steeds efficiënter verplaatsen van goederen over de wereld en de informatie die daaraan is gekoppeld. Dit idee werd verder ontwikkeld door Dr. Benoit Montreuil, een Canadese professor die een visie op PI ontwikkelde die het digitale internet gebruikt als een metafoor voor de fysieke wereld. Montreuil heeft sinds 2009 meerdere versies van het Physical Internet Manifesto online gepubliceerd (Montreuil et al., 2011). Sinds dat moment wordt het concept in verschillende projecten steeds verder uitgewerkt. M.n. project Alice levert hieraan een belangrijke bijdrage. De kernelementen die zij ziet zijn:

 

De link vanuit circulariteit naar PI is gemakkelijk te maken. Tegelijkertijd is dit nog grotendeels onontgonnen terrein. Alice spreekt over "secure supply chains for a circular economy", Sternberg en Norrman doen een literatuurstudie waarin de linke naar circulariteit niet is gelegd (Sternberg et al., 2017) en een search string op Scopus levert uitsluitend het artikel van Rahajonka et al. (2019) als resultaat. Dit uitnodiging om dit terrein verder te ontginnen is er.

De cross over PI en CE zal hier meer aandacht krijgen. Als je interesse hebt om meer te lezen over PI, gebruik dan de selectie van ongeveer 130 artikelen die ik al voor je gemaakt heb: 

 

Rahajonka et al., 2019
PDF – 1,3 MB 223 downloads
Montreuil et al., 2011
PDF – 10,2 MB 148 downloads
Sternberg et al., 2017
PDF – 375,9 KB 213 downloads