Voorbeelden....

Tijdens mijn onderzoek kom ik prachtige voorbeelden tegen en ontmoet ik gepassioneerde mensen. Zonder de pretentie te hebben limitatief te zijn, neem ik jullie graag mee om te illustreren hoe circulair denken en werken steeds meer gaat leven.


In de traditionele wereld van de gieteren, presenteert Castlab een echte "thought turnaround". Met gebruikmaking van state-of-the-art technologie worden onderdelen hier niet meer op voorraad maar on-demand / op aanvraag gemaakt. Daarmee worden vele circulaire voordelen behaald./


In Nederland worden 1,5 miljoen matrassen per jaar afgedankt. Retourmatras probeert zoveel als mogelijk hiervan in te zamelen en vervolgens al het materiaal geschikt te maken voor hergebruik.  Een mooi voorbeeld van een Circulaire Dienstverlener.


Roetz Life produceert en levert volledig circulaire e-bikes. 


SEW Eurodrive is een Duits familiebedrijf dat elektromotoren maakt. Per jaar verlaten zo'n 100.000 motoren de fabriek in Rotterdam. Naast de al traditiegetrouwe reparatie komen er ook steeds meer motoren terug die door SEW gereviseerd worden, remanufacturing. Als nieuw verlaten ze weer de fabriek. Met gegarandeerd weer jaren prima functionaliteit.


Van Straten Medical is pionier op het gebied van hergebruikt medisch instrumentarium. De hoeveelheid ziekenhuisafval is significant. Binnen (en tegen) de mazen van de wet is van Straten leidend in het opzetten van initiatieven om tot hergebruik te komen.