De motor, aanjager en competentie van de circulaire economie. Komt het in 2023 samen?

Gepubliceerd op 21 december 2022 om 19:54

De hype rond de circulaire economie heeft in 2022 een grote vlucht genomen. Op de een of andere manier is iedereen er wel mee bezig en/of er zich van bewust. Op het antwoord wat het dan precies is, en hoe je er nog meer uit kunt halen, blijven (op basis van huidige onderzoeksresultaten) velen het antwoord een klein beetje of zelfs heel veel schuldig. Helemaal niet erg, het vakgebied is nog jong en nog niet zo heel lang denken we in termen van circulaire ketens, herbruikbare goederen, terugwinnen van grondstoffen etc. We mogen nog ontdekken en mogen (moeten gebruik ik bijna nooit) nog groeien.

Interessant is het om dan eens te kijken naar een aantal, meer volwassen, domeinen die sterk gelieerd zijn aan de circulaire economie. Wat is datgene dat zij kunnen bijdragen aan de groei van circulaire volwassenheid van ondernemingen? Deze bijdragen vanuit de domeinen: Logistiek, Digitale Technologie en Change Management zou je kunnen samenvatten als: motor, aanjager en competentie.

Logistiek, van oudsher het vakgebied dat streeft naar slim organiseren, elimineren van verspilling, is bij uitstek de motor achter de circulaire economie. Logistiek denken is niet veel anders dan Circulair denken.

Digitale Technologie, met alle mogelijkheden die er zijn om dingen slim te maken, met Internet te verbinden en slim data te analyseren, is bij uitstek dé aanjager van de circulaire economie.

Change Management is dé competentie waarover ieder individu, iedere organisatie mag (of toch ook wel moet) beschikken om uiteindelijk de transformatie naar circulair denken en werken mogelijk te maken. En zeker als dit volledig dient te zijn afgerond voor 2050.

De motor, aanjager en competentie van de circulaire economie. De ingrediënten zijn er om van circulariteit een succes te maken. Gaat het ons lukken om ze in 2023 samen te brengen? Mogelijk (nog) niet. Maar één ding weet ik zeker, met de intrinsieke motivatie die groeiende is, gaan we zeker een stap, of misschien wel een aantal stappen verder komen.

 

Ik wens je hele fijne feestdagen, met familie, vrienden en naasten, en een goede gezonde maar vooral ook circulaire start van 2023.