Circulariteit meten

Onze regeringsleiders nemen elke gelegenheid te baat om aan te geven dat we in 2050 voor 100% circulair zijn. Een prachtig voornemen. En wat kunnen we daar nu mee? Wanneer kunnen u en ik opstaan, onze vinger opsteken en zeggen: "Ik ben 100% circulair?". Wanneer kunt u, als directeur eigenaar van bedrijf x, y of z opstaan en met droge ogen op het podium de wereld verkondigen dat uw onderneming nu 100% circulair is? Met andere woorden, hoe meten we circulariteit?

 

In 2017 is de impact organisatie Circle Economy begonnen met het opstellen van het Circularity Gap Report (initiative) (CGRi). De organisatie richt zich hierbij op het meten van circulariteit op MACRO niveau (klik hier om meer te lezen over de niveau's). CGRI becijferde dat we in 2020 wereldwijd voor 8,6% circulair waren. In 2005 was dit volgens hun berekeningen 5%, een stijging van 3,6% in 15 jaar. Als we niet fundamenteel iets veranderen, halen we wereldwijd in 2050 nog niet eens de 20%. Een paradigma shift is gewenst.

Nederland overigens doet het iets beter. In 2020 waren "wij" 24,5% circulair. Een schrale troost, maar ook niet meer dan dat. 

Laten we voor nu even aannemen dat voor de CGRi systematiek voor het macro niveau ok is. Hoe zit het dan met het micro niveau? Het meetbaar maken op micro niveau zou ik willen omschrijven als een Gordiaanse knoop.

Op deze plaats zal ik ingaan op inmiddels commercieel beschikbare instrumenten om op micro niveau te meten en op waar we staan met de ontwikkeling op een wetenschappelijk niveau. 

Één ding is zeker, dit speelveld is enorm in beweging. Daarom ook geen garantie dat alle info up-to-date is.