Logistiek is overal

Gepubliceerd op 15 april 2022 om 17:07

Met enige regelmaat vraag ik mensen hoe zij logistiek definiëren. Of het vooral te maken heeft met vrachtauto's, schepen en/of vliegtuigen. Of het gerelateerd is aan de aflevering van pakketjes. Of de wereld achter de Internetbestellingen. Of nog weer anders. 

Een eenduidig antwoord heb ik nog maar zelden gekregen. Je zou kunnen zeggen dat de meeste wel beseffen dat het iets meer is dan vrachtauto's, boten en vliegtuigen. Maar wat dan wel, dan is men het spoor snel bijster.

Wanneer je dan de literatuur raadpleegt dan kom je enerzijds verder maar anderzijds ook weer niet.

Je komt verder omdat je leert dat logistiek al lang niet meer gerelateerd is aan goederen alleen. Tegenwoordig is er ook humanitaire logistiek, patiëntenlogistiek, delinquenten logistiek, evenementen logistiek, documenten logistiek, digitale logistiek en ga zo maar even door. Je komt niet verder omdat het verschrikkelijk lastig is om er de vinger op te leggen en goed te definiëren wat het dan wel is. Over één ding lijken we het met elkaar wel goed eens te kunnen worden: Logistiek is overal. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel sprake van iets van logistiek; thuis, op het werk, op de sportclub, op vakantie, op school, enzovoort. De definitie van logistiek van de Topsector Logistiek uit 2009 spreekt me dan ook heel erg aan: "Logistiek is de kunst van het slim organiseren". Natuurlijk zijn er nog andere definities, zoals bijvoorbeeld de veel gebruikte van Christopher uit 1992. Toch is de definitie van de Topsector krachtig in al haar eenvoud. De kunst van het slim organiseren. Kunst. Slim. Organiseren. Drie kernconcepten die het vakgebied van de logistiek buitengewoon aantrekkelijk maken. Als afgestuurd logisticus is de meest voor de hand liggende werkgever al lang niet meer de logistiek dienstverlener, het warehouse van een supermarktketen of het voorraad beheer van een producent. Natuurlijk veel logistici kunnen en zijn daar aan de slag, maar uitdrukkelijk ook op andere plaatsen. Bij evenementen bedrijven, bouwbedrijven, ziekenhuizen, verschillende defensie onderdelen, uiteenlopende overheidsdiensten, etc. De kunst van het slim organiseren is overal nodig. Logistiek is overal.

 

In deze nieuwe serie columns ga ik je meenemen in mijn passie voor logistiek, mijn allergie voor verspilling. Het zal vooral gaan over logistiek, digitale technologie, circulariteit én veranderen. Elementen uit mijn jarenlange ervaring in dit fantastische vakgebied komen voorbij. Elementen uit mijn promotieonderzoek komen voorbij. 

En uitnodigingen om deel uit te maken van één van de belangrijkste motoren van de economie komen voorbij.

Zolang er meer vraag is naar logistici dan dat er aanbod is, mag er aandacht zijn voor ons prachtige vakgebied.

De kunst van het slim organiseren is overal!